Duurzaam ondernemen in jip-en-janneketaal!

Het zal je niet ontgaan zijn dat we in Hengelo (OV) aan onze groene droom werken.

De nieuwe vestiging van Harrie Arendsen is een duurzaam feest in al haar facetten: de circulaire werking van het gebouw, de inspirerende partners en de gedeelde visie die eraan ten grondslag ligt. Voor al onze vestigingen geldt dat het een plek moet zijn waar het Harrie Arendsen-hart klopt. De liefde voor Volvo, voor mens en natuur; voor zakendoen met het oog op de toekomst. Ons nieuwe pand in Hengelo ontwikkelt zich zo ook tot een bestemming die geladen is met onze waarden.

De drijvende kracht achter de duurzame nieuwbouw is Judith Arendsen. Met Harrie Arendsen Hengelo wil ze iedereen laten zien hoe het óók kan: winst maken zonder gedupeerden. Want, zo stelt zij, met een groen businessplan investeer je in het leven. En zonder leven, kun je überhaupt niet genieten van het succes van je onderneming. Ze deelt in deze blog met ons hoe zij de afgelopen maanden, in het kader van dit project, heeft ervaren.

Verantwoordelijkheid van de mens

“Biodiversiteit staat voor verscheidenheid aan leven. De balans in de huidige maatschappij is zoek en door bewuste keuzes te maken kunnen we die balans weer terug te brengen in de wereld. De mens is verwijderd geraakt van de natuur. Terwijl het juist de natuur is die ons verbindt, die krachtiger en intelligenter is dan wij ons kunnen voorstellen.

Wat als wij door bewust te ondernemen, de natuur weer terug kunnen brengen op het industrieterrein? Dan zal daar vanzelf weer leven ontstaan. Weg met die liniaire economie! 

Het circulaire systeem staat in dienst van het leven, en geeft de aarde terug wat het de aarde ontneemt. Julia Roberts, een Amerikaanse actrice verwoordt het treffend in het filmpje Mother Nature. De aarde heeft de mens niet nodig, de mens heeft de áárde nodig. We hebben ons lot zelf in handen. Wij zijn verantwoordelijk voor het bestaansrecht van de mens op deze aardbol. En laten we vooral niet vergeten dat de wereld en zoveel mooier uitziet als we de natuur koesteren en het de ruimte teruggeven die het behoeft.”

Groen is poen

“De liefde voor natuur zit in het bloed van de familie. Ik word er zo blij van als ik de natuur om mij heen zien floreren! Mijn missie is vanuit die liefde ontstaan; duurzaam ondernemen met oog voor de mens en natuur. Toen ik met het idee kwam om in Hengelo volledig duurzaam te bouwen stuitte ik aanvankelijk op veel weerstand. Het is immers een nieuw businessmodel en mensen zijn er nog niet erg bekend mee. Vanuit de huidige bedrijfsgeest worden keuzes voornamelijk gemaakt op basis van de verwachte opbrengst op korte termijn. Duurzaamheid wordt in zo’n kortetermijnvisie beschouwd als kostenpost. Maar groen is ook poen! Het bedrijf Unipro heeft dat al bewezen, met de ‘groenste’ fabriek van Nederland. Om een project zoals de nieuwbouw in Hengelo te realiseren, heb je dan ook mensen om je heen nodig die dezelfde langetermijnvisie hebben. Mensen die dezelfde twinkeling in de ogen krijgen als we over duurzaam ondernemen praten. Daarom is het ook ontzettend belangrijk voor mij om regelmatig stil te staan bij al die mensen die dit project en mij persoonlijk hebben gesteund.”

Support en inspiratie

“Mijn familie is een enorme steun geweest. Zij geloofden in mijn plan en gaven me rugdekking. Het ondernemerschap is me door mijn vader met de paplepel ingegoten, net zoals de liefde voor natuur, dier en mens. En nu heb ik de kans gekregen dit project te realiseren. Samen kun je zoveel meer bereiken dan alleen!

Ook Maurice Beijk is waanzinnig belangrijk geweest voor me. Hij heeft mijn ogen geopend en het groene vuurtje dat in mij zat opnieuw aangewakkerd. Net als Maurice wil ik duurzaam ondernemen onder de aandacht brengen. Niet met ingewikkelde theorieën, maar gewoon in jip-en-janneketaal. Ik zeg altijd gekscherend tegen Maurice: “Ben jij Jip? Dan ben ik Janneke.” Maurice heeft me in het groen ondernemen bij de hand genomen en deuren voor me geopend

Ik ben tevens dankbaar voor de samenwerking met BBD Bouwmanagement. De bijdrage van Gerdo, Barry en hun team is van onschatbare waarde. Elke keer wordt opnieuw gekeken wat de meest duurzame oplossing is en worden plannen bijgesteld. Ook dankzij Gerdo en Barry zijn deuren geopend voor mij die anders dicht waren gebleven. Hun groene hart heeft mijn hart verwarmd.

Mijn lieve loyale collega’s zijn voor mij onmisbaar vanwege hun inzet en vertrouwen. Ze staan mij altijd bij. Het voelt als een warme jas dat we samen met passie kunnen werken aan hetzelfde doel: een mooie plek voor medewerkers, klanten, gasten in een prachtige omgeving. Tenslotte ben ik dankbaar voor de steun van Droste Bouwgroep, VBJ architectenbureau en alle mensen op de bouw. Dat ze geduld met me hebben en elke keer meedenken om het beste resultaat neer te zetten. Ik heb veel van ze verlangd, maar het resultaat mag er zijn.

Ik ben een gezegend mens met zoveel mooie, lieve mensen om mij heen. Vaak kijken we naar wat we niet hebben, maar het geluk zit in de kleine dingen.”

Het onmogelijke mogelijk maken

“Mensen die mij kennen weten dat ik altijd zeg: ‘toeval bestaat niet!’. Iets valt je toe. Ik ben dankbaar voor alle kansen die mij toegevallen zijn. Dat ik de mooiste baan van de wereld heb en vanuit dienstbaarheid en diepgewortelde passie mijn missie mag uitvoeren. En mijn overtuiging is dat als dat je beweegredenen zijn, alle deuren voor je open gaan en het onmogelijke mogelijk wordt! Alles valt of staat met steevast geloven in je plan. Je kunt niet half zwanger zijn.

Bij Harrie Arendsen luidt het motto: verder gaan start dichtbij. We kunnen wachten tot de aarde op is, óf we zetten met gelijkgestemden een nieuwe standaard. Wees de verandering die je zelf in de wereld wilt zien, want goed voorbeeld doet volgen. Hier, met z’n allen, kunnen we het verschil maken. Bedrijven, provincie, gemeente, onderwijs, organisaties, vrijwilligers; laten we de handen ineen slaan. Laten we focussen op nauwe samenwerking om er samen een mooiere en betere omgeving van te maken, voor mens en natuur!”

Harrie Arendsen Hengelo was één van de drie genomineerden voor de Groene Twinkeling biodiversiteitsprijs 2017. De Groene Twinkeling is een jaarlijks terugkerende prijs en wordt uitgereikt aan de werkgever die bedrijfsvoering en biodiversiteit het beste weet te combineren door aandacht voor biodiversiteit te stimuleren, kennis te delen en succesvolle resultaten te boeken ter verbetering van biodiversiteit op locatie.

Ook interessant voor jou?

Loading …