Marge en BTW auto’s, welke is het meest geschikt?

Regelmatig wordt door klanten in onze showrooms de vraag gesteld wat nu eigenlijk het verschil is tussen een marge en een BTW auto. Kort gezegd zijn dit de twee financiële mogelijkheden voor een auto. Maar wat houdt dit precies in?

Wat is het verschil tussen een marge en een BTW auto?

Een nieuw af te leveren auto is altijd een BTW-gedragen auto. Dit betekent dat wanneer een particulier deze auto op naam krijgt de BTW wordt afgedragen en niet meer terug te vorderen is. Op deze manier is het een marge auto geworden.

Anders is het wanneer de nieuwe auto door een ondernemer wordt opgenomen in de boekhouding van een bedrijf. Hierbij is er de mogelijkheid om de BTW te verrekenen bij aanschaf. Bij verkoop dient dan het restant BTW weer terugbetaald te worden aan de fiscus. Door deze transactie blijft dit voertuig een BTW auto en is deze weer te verrekenen bij een volgende aankoop door een ondernemer. Komt deze ingeruilde auto te koop te staan, noemen we dit een BTW auto.

Belangrijk is dat wanneer het eenmaal een marge auto (particulier) is, het niet meer mogelijk is om hier weer een BTW auto van te maken.

Wat betekent dit voor mij?

Wanneer jij dus – als particuliere consument – op zoek gaat naar een passende occasion, hoef je geen onderscheid te maken tussen de twee vormen. Jij hebt immers toch geen mogelijkheid om eventuele BTW terug te vorderen. Je kunt dus zowel een BTW als een marge auto aanschaffen. Anders wordt het wanneer je bedrijfsmatig een occasion wil aanschaffen. Dan ontstaat wél de mogelijkheid om de BTW terug te vorderen, maar hiertoe ben je dan wel afhankelijk van een BTW auto. Uiteraard mag jij bedrijfsmatig een marge auto aanschaffen, maar hierbij valt echter het BTW voordeel weg.

Ook interessant voor jou?

Loading …