Harrie’s groene innovaties in Hengelo

Warmte- en koude opslag in de bodem en het dak (WKO)

Zowel in de bodem als in het dak van het gebouw zijn twee WKO warmtepompsystemen aangelegd, waarmee energie wordt opgewekt. Ook wordt de zomerse warmte en de winterse neerslag opgeslagen voor verwarming en verkoeling op een later moment.

Gebruik van regenwater en bijvullen wasstraat

Er is een zogeheten ‘grijswatercircuit’ aangelegd. Het hemelwater wordt opgevangen via het groen sedum-/mosdak en na filtering gebruikt voor de wasstraat en het doorspoelen van de toiletten. Het water wat gebruikt wordt in de wasstraat wordt voor ruim 80% opnieuw gerecycled.

Geen gasaansluiting dus CO2-neutraal gebouw

Dankzij de eerder genoemde warmtepompen is er geen gasaansluiting benodigd, waardoor fossiele brandstoffen uitgesloten blijven. Dankzij de opgewekte energie, samen met de zonnepanelen, is het pand volledig energie-neutraal.

Zonnepanelen en Pure Energie

Het dak is voorzien van maar liefst 440 PV-zonnepanelen waarmee zelf energie wordt opgewekt. Indien er onverhoopt onvoldoende energie opgewekt is, wordt de overige benodigde energie aangevuld met Pure Energie (middels windmolens en zonnepanelen in Nederland opgewekte groene stroom).

Laadpalen voor auto’s, scooters en elektrische fietsen

Op de parkeerplaats is een ruim aantal laadpalen aanwezig waarmee elektrische mobiliteitsmiddelen kosteloos opgeladen kunnen worden. Zo hopen wij de berijder te stimuleren om zoveel mogelijk gebruik te maken van elektrisch rijden. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot op de weg, wat bijdraagt aan het milieu.

Recycling spandoeken

Oude banners en spandoeken krijgen een nieuwe bestemming, want deze worden omgevormd tot stijlvolle messengertassen (dit is een tas die zijlings over de schouder gedragen wordt). De voering van de tas bestaat uit oude vestigingsvlaggen, zodat ook deze gerecycled worden. Mode- én milieubewust.

Zongeoriënteerd gebouwd

Het gebouw is in de richting van de zon gebouwd, zodat de aanwezige zonnepanelen een maximaal resultaat behalen. Ook valt er dankzij de situering van het gebouw optimaal daglicht naar binnen, wat het ontsteken van binnenlicht in sommige ruimten overbodig maakt. Per ruimte wordt dan ook met een kritisch oog bepaald of de dimbare LED-verlichting wel of niet hoeft te branden.

Gebouwbeheersysteem (GBS)

Dankzij dit innovatieve systeem wordt de luchttoevoer en -afvoer, het licht en de temperatuur geregeld middels individuele sensoren. De data van deze sensoren voorspellen de klimaatomstandigheden, waar vervolgens automatisch en zeer adequaat op gereageerd wordt. Zo brandt er geen lamp te lang, is het geen moment te warm, te koud of te benauwd.

Groen sedum-/mosdak

Het dak kent meerdere innovatieve functies. Zo werkt het isolerend, wat inhoudt dat de warmte behouden blijft in het gebouw terwijl de kou juist buiten blijft. Ook wordt het hemelwater opgevangen wat na filtering gebruikt wordt in de toiletten en de wasstraat.

Waterbesparende maatregelen

Door het hele gebouw zijn voor al het sanitair waterbesparende maatregelen getroffen. Hierbij is er gebruik gemaakt van speciale waterbesparende kranen en douchekoppen. Eveneens zijn de herentoiletten voorzien van waterloze urinoirs en zijn alle zittoiletten voorzien van kleine toiletreservoirs.

Wasstraat

Zowel met het water als de energie wordt zeer zuinig omgegaan bij de wasstraat. Er wordt voornamelijk gewassen met opgevangen hemelwater wat via een ondergrondse installatie verwerkt en gefilterd wordt. Ook is de speciaal ontworpen installatie voorzien van rotoren die dankzij lucht draaien, waardoor er een natuurlijke beweging ontstaat en er geen stroom benodigd is.

Tuinontwerp inheemse vegetatie

Rondom het gebouw zijn meerdere insectenhotels geplaatst zodat ook de allerkleinste bezoekers een fijn onderkomen hebben.

Ook interessant voor jou?

Loading …