Print deze pagina

Wetgeving winterbanden vanaf 1 januari 2018 in Duitsland

Belangrijk: vanaf 1 januari aanstaande geldt er nieuwe wettelijke regelgeving voor de winterbanden in Duitsland.

Overgangsregeling

Vanaf 1 januari aanstaande geldt er een nieuwe wettelijke regelgeving voor de winterbanden in Duitsland: dan worden alleen de winter- en all season banden met het 3-Peak Mountain Snow Flake (3PMSF) symbool als winterbanden erkend. Winterbanden met alleen een M+S-codering voldoen dan voor de Duitse wetgeving niet meer.

Tot 30 september 2024 geldt er een overgangsregeling. Banden met alleen het M+S symbool worden nog tot 30 september 2024 nog als winterband gezien en mogen dan nog als zodanig gebruikt worden, mits ze zijn geproduceerd voor december 2017. Voor de all season banden wordt deze nieuwe regelgeving ook van toepassing. Wil je weten wanneer een band geproduceerd is? Dan kun je dit controleren middels de DOT-code op de band te controleren. Dit zijn de laatste vier cijfers op de band. Bijvoorbeeld 2915 betekent dat de band in week 29 van het jaar 2015 is geproduceerd.

​Tot 1 januari 2018

De Duitse wetgeving heeft al geruime tijd winterbandenplicht. Dit betekent dat motorvoertuigen altijd geschikte winterbanden moeten hebben. De Duitse branchevereniging heeft voor de Nederlandse branchevereniging het volgende geadviseerd:

Gebruikt men ongeschikte banden volgens de Duitse wetgeving, dan riskeert men een boete van € 80,00. Als men betrokken raakt bij een verkeersongeval buiten zijn eigen schuld, dan bestaat er de kans dat men mede verantwoordelijk gehouden wordt en zal men dus ook mede aansprakelijk worden gesteld. Dit kan als gevolg hebben dat de eigen schade beperkt vergoed wordt door de WA-verzekering, dit is vaak slechts 70 tot 80 procent. Voor de wetgeving zal ongeschikte banden gezien worden als nalatigheid, de kans bestaat dan dat de all-riskverzekering de uitbetaling kan weigeren.

Zomerbanden met M+S aanduiding

Let op: Er zijn ook zomerbanden die M+S aanduiding hebben. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsregeling.

Profieldiepte

De minimale profieldiepte voor banden in Duitsland is 1,6 mm. Echter voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken en de band zijn winterse eigenschappen verliest.

Advies: sneeuwvlok symbool in combinatie met M+S

Na uitgebreid overleg tussen de Nederlandse en Duitse branchevereniging wordt geadviseerd om vanaf 1 januari 2018 alleen nieuwe winterbanden (productiedatum vanaf 01-18) te verkopen die beide symbolen hebben, dus M+S en het sneeuwvlok symbool. Nieuwe winterbanden met een productiedatum tot 12-17 vallen tot 30 september 2024 binnen de overgangsregeling.

‹ Terug naar het overzicht
Deel mij: