Print deze pagina

Harrie's visie op duurzaamheid

​ DUURZAAM ONDERNEMEN

Bouwen aan onze eigen duurzame droom. Wat eerst een ideaalbeeld was, wordt nu werkelijkheid. Onze Hengelose vestiging is toe aan verruiming en dat gaan we realiseren met de bouw van een geheel nieuw pand. Verder gaan start dichtbij; daarom willen we laten zien dat het anders kan. De schone lei van lege bouwgrond geeft ons de mogelijkheid om tot in ieder detail na te denken over de duurzaamste bouwkeuzes. Kippen laten scharrelen op het dak van de autoshowroom? Het kan Judith van Volvo Harrie Arendsen niet groen genoeg zijn. Ze neemt je graag mee in haar verhaal en passie rondom duurzaam ondernemen.

Klik hier om de infographic in groot formaat te bekijken.

FAMILIE-DNA

“Zo’n 35 jaar geleden zaten mijn broer Frank, mijn zus Marleen en ik regelmatig met zijn drieën op de knusse achterbank van mijn vaders stationwagen. Terwijl we genoten van de ritten door het prachtige Achterhoekse landschap, werd ons al vroeg duidelijk dat de passie voor duurzaamheid in al haar facetten bij onze familie diepgeworteld zit.

Tegenwoordig komt dit duurzame DNA bij elk gezinslid op een andere manier tot uiting. Mijn broer Frank en ik geven daar ieder onze eigen invulling aan met onze verschillende rollen binnen het familiebedrijf. Mijn zus Marleen draagt weer op een andere wijze bij aan de toekomst. In haar werk als lerares is ze dagelijks bezig met kinderen, aan wie wij de aarde doorgeven.”

HET NIEUWE DENKEN

“Vanuit Harrie Arendsen-vastgoed, waar het hele gezin deel van uitmaakt, mag ik de Hengelose nieuwbouw coördineren. Hierbij doe ik mijn best om de kernwaarden van onze familie te verweven in de bouw van de nieuwe vestiging. Rondom duurzaam ondernemen staat voor mij ‘het nieuwe denken’ centraal. Op dit moment leven we voornamelijk in een lineaire economie: we gebruiken iets en gooien het daarna weer weg. We hebben maar één aarde en als we zo door blijven gaan hebben we er wel vier nodig. In mijn ideale wereld zouden we leven in een circulaire economie, waarbij we alles wat we gebruiken keer op keer kunnen hergebruiken. Het gaat er dan niet meer om hoe veel iets kost, maar om wat het uiteindelijk oplevert. Zo verschuiven we de focus van de korte termijn, naar de lange termijn.”

​ MEER DAN ZONNEPANELEN

“Een duurzaam gebouw: velen zullen daarbij misschien denken aan zonnepanelen, maar tijdens mijn zoektocht naar groen bouwen en smart buildings ontdekte ik dat er nog zó veel meer is. Zo heeft onder anderen Maurice Beijk, Specialist Duurzaam Bouwen, me als adviseur geholpen om onze gezamenlijke missie ‘groen is doen’ te vertalen naar de bijzondere nieuwbouw in Hengelo. Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende duurzame innovaties om het pand volledig klimaatneutraal te maken, zodat het een fijne plek is voor zowel mens als milieu:

Ons energieverbruik willen we tot het minimale terugdringen en met een dashboard houden we dat in de gaten. De nodige energie wekken we vervolgens zelf op met bijvoorbeeld zonnepanelen en een aardwarmtepomp. Om het gebruik van fossiele energiebronnen uitsluiten hebben we ook geen gasaansluiting.
Het pand wordt zongeoriënteerd gebouwd. Dit betekent dat we met het positioneren van de raampartijen, optimaal gebruik maken van het dagelijkse zonlicht. Door de inval van het natuurlijke noorderlicht kunnen onze medewerkers de hele dag stralen!
Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Zo is de bestrating op de parkeerplaats gemaakt van hoogwaardige duurzame grondstoffen die onze CO2-uitstoot kunnen opnemen.
Het ronde groene dak vangt regenwater op en geeft in de zomer natuurlijke koelte en in de winter natuurlijke isolatie. Scharrelende kippen op het dak zouden voor mij het ultieme duurzaamheidsgevoel bestempelen."

ONTMOETEN EN VERBINDEN

“Het gaat natuurlijk niet alleen maar om de buitenkant: ook wat er ín het gebouw plaatsvindt wil ik zo duurzaam mogelijk invullen. De mens, onze werknemers, vormt ons grootste kapitaal. Een fijne werkomgeving heeft een positief effect op de mens: als je je prettig voelt, straal je dat uit en sta je in je kracht.

Om dat aangename gevoel te integreren in het nieuwe pand, ben ik verder gaan denken dan de gangbare autoshowroom. Ik wil dat onze nieuwe vestiging een fijne, warme plek wordt die ook als ontmoetings- en verbindingsplek fungeert. Daarom komt er in het nieuwe pand een ‘Hengelose huiskamer’ in de vorm van een lunchroom. Iedereen is hier welkom om te genieten van dagverse broodjes, zachte muffins en (h)eerlijke kopjes koffie. We bieden tevens werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om hen ook een welverdiende plek te geven in onze samenleving. Daarnaast stellen we kantoorruimtes beschikbaar voor flexwerkers en startende ondernemers, zodat werken in een duurzame omgeving voor iedereen toegankelijk wordt.”

VAN INSPIRATIE NAAR REALISATIE

“Unipro in Haaksbergen mag zich de groenste fabriek van Europa noemen. Met alles in het ontwerp is gekozen voor de duurzaamste optie voor zowel mens als milieu. Deze fabriek diende voor mij dan ook als een grote inspiratiebron. Maurice Beijk is de duurzaamheidsspecialist bij Unipro die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan deze knalgroene fabriek. Nu staat hij mij als adviseur bij en delen we de visie ‘groen is doen’. We hebben onze handen ineen geslagen om de menselijke kant en de technische kant van duurzaamheid samen te brengen. Mijn groene missie en duurzame ideeën werden door Maurice vertaald naar concrete bouwtechnische oplossingen.”

Maurice vertelt over de samenwerking: “Wat ik geweldig en zo vooruitstrevend vind aan Volvo Harrie Arendsen is dat zij met respect met hun medewerkers, klanten én omgeving omgaan. Ook hebben ze als ondernemer uit Twente en de Achterhoek, Volvo Nederland weten te enthousiasmeren over duurzaam ondernemen. Bij Volvo Harrie Arendsen durven ze te veranderen en denken ze na om het anders te doen. Met de nieuwbouw in Hengelo wordt een statement gemaakt naar de gehele auto-industrie”.

“Onze duurzame droom zal al snel werkelijkheid worden. De eerste schep is reeds de grond ingegaan. Qua impact is het een grote verhuizing te noemen, maar qua logistiek is het een verhuizing van een kleine kilometer. Einde eerste kwartaal 2017 zal het pand gereed, werkbaar en volledig duurzaam zijn. Je bent van harte welkom om eens een kijkje te nemen bij het groenste autobedrijf van Nederland. Graag tot dan!

Liefs, Judith