Print deze pagina

Bert is een fanatieke verzamelaar en spaart álles van Volvo

​"Bij Harrie Arendsen wordt altijd aan mij gedacht"

Bert Mulder (61) uit Drempt is een Volvo liefhebber in hart en nieren. Hoewel hij zelf geen Harrie Arendsen medewerker (geweest) is, ademt hij werkelijk in alles Volvo. Waar hij gaat, scant hij de omgeving op Zweedse vierwielers. Het merk kent voor hem nog maar weinig geheimen. Zelf rijdt Bert inmiddels in zijn negende Volvo en uiteraard is een auto van een ander merk volledig uitgesloten - bij voorkeur ook voor zijn omgeving. Een gesprek met deze enthousiaste fan staat garant voor een grote dosis Volvo liefde én een trotse rondleiding langs zijn verzamelde miniatuurcollectie.

Vanwege een kinderwens zocht Bert 34 jaar geleden naar een andere, veilige auto. Hij kwam uit bij Volvo. Een keuze die - achteraf gezien - het begin van een lange, trouwe liefde bleek te zijn. Met zijn koperkleurige 345GL werd de enorme passie een feit, welke vandaag de dag nog lang niet op zijn retour is. Van een witte 360GL tot twee 440GLT’s in opvallend groen metallic en knalrood: in de afgelopen jaren hebben er al veel verschillende modellen (en kleuren) op de oprit gestaan. De zilver metallic S60 steekt er wat betreft rijcomfort stiekem misschien een beetje bovenuit. Mocht deze in de toekomst opnieuw geïntroduceerd worden, dan staat Bert direct in de showroom.

Wegdromen in de showroom van Volvo Cars Nederland

Tot die tijd is hij heel tevreden met zijn V70, zijn eerste automaat én geleverd door Harrie Arendsen Zevenaar. Ook deze auto ruilt hij op den duur weer in, zoals hij eigenlijk al jarenlang doet. De onlangs uitgebrachte versie van de XC60 maakte dusdanig veel indruk in Beesd, dat dit wel eens de opvolger zou kunnen zijn. Zelfs bij zijn vrouw Hanny - hoewel zij de passie voor het Zweedse merk normaal gesproken niet echt deelt. "Ik heb een tijdlang geprobeerd om haar een Volvo aan te smeren, maar ze wil er echt niets van weten" vertelt Bert lachend.

Niet alleen op hun oprit pronkt een Volvo, de ontelbare hoeveelheid verzamelde items staat verspreid door het hele huis. Er zijn maar weinig Volvo spullen die hij niet bezit. Modellen waarvan de meeste mensen nooit gehoord hebben omdat ze nooit officieel op de markt zijn gebracht, staan rijendik opgesteld in de verschillende vitrinekasten. "Meestal weet ik ook wel van alle modellen te vertellen waar ze vandaan komen en hoe ik ze gekocht heb. Een favoriet heb ik niet, alles is mooi". Hij verzamelt werkelijk alles - van posters en folders tot T-shirts en zelfs kentekenplaten - en is eigenlijk altijd bezig met het uitbreiden van zijn collectie. Zo wil hij graag nog een lederen autostoel voor boven, wanneer hij achter de computer zit. "Mijn enthousiasme is vaak mijn valkuil, dat slaat soms iets te ver door".

Een internationale Volvo verzameling

Bert wandelt - ondanks zijn drukke bestaan - regelmatig bij de verschillende Harrie Arendsen vestigingen binnen om te zien of het folderrek toevallig weer is aangevuld met nieuw materiaal. De medewerkers weten hem inmiddels zelf ook al goed te vinden en steken hem zo nu en dan graag een merkgerelateerd item toe. Ook familie, vrienden en buren kijken tijdens hun reizen in het buitenland goed om zich heen voor materiaal, waardoor Bert's collectie inmiddels tot alle uithoeken van de wereld reikt. Hoewel dit betekent dat hij van sommige boeken enkel de plaatjes begrijpt, is het voor hem van onschatbare waarde.

Op bezoek in Zweden

Binnenkort reizen Bert en Hanny zelf weer af naar Zweden. In het verleden bezochten zij al eens het Volvo museum in Gothenburg, waar Hanny met veel geduld in de hal wachtte totdat Bert na uren uitgekeken was. "Als ik zijn enthousiasme niet deel, dan vind ik dat tekort doen aan hem. Dat vind ik niet leuk" legt Hanny liefdevol uit. Dit jaar bezoeken ze Stockholm en natuurlijk worden er ook dan een aantal garages bezocht voor het verzamelen van nieuw materiaal. Bert is zelf nog niet in de Zweedse fabriek in Gothenburg geweest, dit staat nog altijd hoog op zijn verlanglijst. Al zou hij een bezoek aan de fabriek in Gent, een stuk dichterbij huis, ook al heel gaaf vinden.

Hoewel zijn passie heel ver gaat, weet Bert dit wel te relativeren. "Dit valt natuurlijk allemaal in het niets bij onze vorig jaar geboren kleinzoon. Zo mooi, zo bijzonder. En binnenkort krijgen we er nog een kleinkind bij, dat is zo ongelofelijk veel waard. Maar ik heb natuurlijk wel Volvo rompers voor ze gekocht" besluit hij met een grote grijns.

‹ Terug naar het overzicht